Przymusowe wolne wywołane przez koronawirusa w dalszym ciągu zatrzymuje nas w domu. Mimo, że nie mamy możliwości podróżowania po Podkarpaciu to chcemy pokazywać Wam to co w regionie najlepsze. Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na proziaki!
Proziaki to tradycyjna potrawa pochodząca z Podkarpacia. Są to bardzo proste w przygotowaniu pszenne placuszki z dodatkiem sody oczyszczonej, których historia sięga już ponad 100 lat! W dawnych czasach wypiekanie chleba do codziennej konsumpcji nie było niczym nadzwyczajnym. W bogatszych gospodarstwach wypiekało się go co kilka dni, natomiast w biedniejszych tylko kilka razy w miesiącu. Dużo tańszym rozwiązaniem było wypiekanie proziaków.
Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, która w tym regionie nazywana była prozą. Początkowo w skład proziaków wchodziły tylko woda, mąką oraz proza, dlatego ich przygotowanie było stosunkowo proste, tanie i szybkie.
Na przestrzeni lat skład proziaków nieznacznie ulegał zmianie, jednak w każdej wersji obowiązkowym składnikiem była soda. Zamiast wody zaczęto używać kefiru, maślanki, jogurtu lub zsiadłego mleka. W niektórych przypadkach zaczęto do ciasta dodawać jajko oraz twaróg.
Do wypiekania proziaków używano pieców kaflowych opalanych drewnem, tak przygotowane placuszki podobno smakują najlepiej. Czasy się zmieniają i z dostępnością do takiego pieca może być problem, dlatego alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie ich na patelni lub w piekarniku.
Ponieważ historia placuszków sięga ponad 100 lat nie ma jednego głównego przepisu. W zależności od zamożności gospodarstwa i dostępnych składników proziaki przygotowywano na różne sposoby. Dzisiaj przedstawimy Wam nasz sprawdzony przepis.
Składniki:
-500 g mąki pszennej
-250 ml kefiru
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
-0,5 łyżeczki cukru
-0,5 łyżeczki soli
Takie proporcje wystarczają na przygotowanie 12-15 placuszków. Ilość zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto.
Przygotowanie:
1. 500g mąki pszennej przesiać przez sitko do miski.
2. Do mąki dodać łyżeczkę sody oraz po pół łyżeczki soli oraz cukru. Takie proporcje soli oraz cukru pozwolą na przygotowanie proziaków w najbardziej naturalnym smaku, do których będą pasowały dodatki zarówno słone jak i słodkie. Jeżeli planujemy jeść je tylko i wyłącznie w słonej wersji możemy dodać całą łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Podobnie zachowujemy się w przypadku kiedy planujemy je jeść tylko w słodkiej wersji, tylko tutaj zwiększamy ilość cukru. Całość wymieszać.
3. Do miski dodać jedno roztrzepane jajko oraz 250ml kefiru.
4. Całość masy ugnieść ręką do połączenia się wszyskich składników.
5. Tak otrzymane ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm-1 cm.
6. Za pomocą szklanki powycinać placuszki.
7. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na desce do krojenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15min.
8. Na rozgrzanej patelni (najlepiej z grubym dnem) ułożyć placuszki.
9. Zmniejszyć ogień i co chwilę obracać proziaki. Smażyć około 10 min co chwilę sprawdzając poziom zarumienienia.
Proziaki najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Smacznego!