Grillownia Wilczy Kęs

Grillownia Wilczy Kęs to miejsce, które odwiedziliśmy początkiem czerwca. Położenie w malowniczej okolicy oraz wyjątkowa karta menu sprawia, że restauracja to bardzo ciekawy punkt na gastronomicznej mapie całego bieszczadzkiego regionu. Zapraszamy w kulinarną podróż z Grillownią Wilczy Kęs!

 

Sylwia oraz Damian to małżeństwo, które postanowiło spełnić jedno ze swoich marzeń, jakim była własna restauracja. Chociaż oboje nie mają gastronomicznego wykształcenia to z tym tematem związani są już od kilku lat, jak mówi Damian:

– w gastronomii pracowałem przez kilka ostatnich lat. Chociaż jestem samoukiem to praca na kuchni sprawia mi ogromną radość, jednak potrzebowałem zmian. Miałem już chyba dość małej zamkniętej kuchni i ciągłego gotowania zup, gulaszy czy schabowych. Marzyła mi się otwarta przestrzeń, duża kuchnia, kontakt z gościem i inna karta menu.



Grillowania Wilczy Kęs powstała według indywidualnych pomysłów właścicieli. To oni sami wybrali miejsce, sami zaprojektowali cały budynek – jego wygląd, funkcjonalność i wyposażenie. Sami testowali najlepsze produkty, sprawdzali dostawców i wszystkie firmy z którymi współpracują. Uczyli się na błędach, dopracowywali wszystkie dania w karcie i jak zgodnie twierdzą, są już pewni tego co oferują.

– cały lokal to tylko i wyłącznie nasza wizja tego miejsca. Nie skorzystaliśmy z gotowego projektu, wszystko wymyśliliśmy sami. Marzyła nam się przestrzeń, nie chcieliśmy zamkniętej kuchni, nie chcieliśmy kelnerów i sztywnej restauracyjnej atmosfery. Chcieliśmy żeby atmosfera była luźna i rodzinna. I to się chyba podoba, goście nie mają problemów z tym, że muszą obsłużyć się sami, że trzeba stanąć w kolejce i złożyć zamówienie. Stoją przy ladzie, rozmawiają z nami, a jak otrzymają swój talerz to mogą usiąść gdzie tylko chcą, czy to w środku czy na zewnątrz. To dla nas bardzo ważne, żeby goście czuli się swobodnie.

 

Restauracja działa jako wiata grillowa, więc otwarta jest tylko w letnim sezonie turystycznym. Najczęściej początkiem sezonu jest „majówka”, a zamknięcie następuje końcem października (wszystko oczywiście zależne od pogody). Budynek przygotowany jest jednak na załamanie pogody – w oknach zamontowane są przeźroczyste zasłony- rolety, które chronią nas przed ewentualnym wiatrem czy niższą temperaturą. W środku znajduje się kilka dużych stolików, więc nie musimy martwić się o brak miejsca. Gdyby jednak tak się stało, to na zewnątrz przygotowane są dodatkowe miejsca siedzące.



Karta menu jest taka jaką lubimy – krótka, przemyślana i konkretna. Jak sama nazwa wskazuje – lokal działa jako grillowania, więc potrawy przygotowywane są na grillowych rusztach. Wszystko tworzone jest ze świeżych – surowych produktów. W chłodzonej ladzie znajduje się mięso, które możesz samodzielnie wybrać i konkretnie ten kawałek będzie dla Ciebie grillowany. Otwarta kuchnia sprawia, że możesz przyglądać się całemu procesowi. Sama lista dań nie jest duża, co sprawia, że wszystko jest świeże, przygotowywane na bieżąco i dopracowane na każdy możliwy sposób. W menu znajdziesz bardzo ciekawe pozycje takie jak mięso jagnięce, mięso z dzika czy jelenia. Wszystko to podane z dodatkami lub w formie burgera, gdzie klasyczna bułka została zastąpiona podkarpackim proziakiem. W karcie znalazło się też coś dla miłośników ryb oraz dań wegetariańskich. Głównym kierunkiem kulinarnym są potrawy z grilla, więc w karcie nie znajdziesz zup, typowych dań obiadowych czy pizzy. Dla nas to akurat ogromny plus bo jak dobrze wiadomo „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego”. Właściciele postawili na konkretny kierunek, którego są pewni i którego się trzymają.

– od samego początku postanowiliśmy stawiać na jakość produktów. Korzystamy ze sprawdzonych miejsc, pstrągi czy mięsa kupujemy w miejscach, które przetestowaliśmy i możemy im zaufać. Oczywiście możemy kupić tańsze produkty i zarabiać więcej pieniędzy, jednak nie robimy tego. Wolimy dopłacić te kilka złotych i mieć coś czego nie będziemy się wstydzić podać swoim gościom. Karmimy ludzi tak jak sami byśmy chcieli być karmieni u kogoś. To się sprawdza, ponieważ nie musimy nić kombinować. Robimy swoje, na sprawdzonych produktach, a efekty naszych działań widzimy po ilości gości czy po opiniach w Internecie.



Lokal znajduje się na dużej działce w malowniczej okolicy. Dużo zieleni, strumyk czy wodospad sprawiają, że pobyt tutaj to sama przyjemność. Do dyspozycji gości jest m.in. plac zabaw dla dzieci, boisko do siatkówki, huśtawki, leżaki, a nawet prywatna plaża. Miejsce jest przyjazne nie tylko dla rodzin z dziećmi, ale również dla zwierząt. Spokojnie możecie przyjechać ze swoim czworonożnym przyjacielem.


Na terenie działki znajduje się również drewniany budynek, w którym znajduje się sklepik – galeria, która oferuje ręcznie wykonane, unikalne wyroby rzemieślnicze artystów z terenu Bieszczad. W ofercie znajdziesz się m.in. ceramikę, biżuterię, zabawki, pocztówki, kubki, magnesy, koszulki, anioły, obrazy czy dary bieszczadzkich lasów. Sklepik to idealne miejsce na zakupy prezentów dla najbliższych oraz upominki na pamiątkę pobytu w Bieszczadach.




Podsumowanie

Grillownia Wilczy Kęs to miejsce, które warto sobie zapisać i odwiedzić podczas pobytu w Bieszczadach. Dobra lokalizacja, duży parking i sporo miejsca dla gości sprawia, że każdy znajdzie dla siebie odpowiednią przestrzeń. Właściciele zadbali o atrakcje nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Przynajmniej raz w tygodniu odbywa się wieczór z muzyką na żywo w wykonaniu lokalnych artystów. To co jednak głównie może przyciągać do tego miejsca to oczywiście kuchnia. To jedyne takie miejsce w okolicy i z pełną świadomością możemy je polecić!

Zobacz nasz klip: